Wat is Uplace?

Uplace is een project van 190.000 m2 winkels, kantoren en recreatie (zoals een bioscoop, een pretpark en televisiestudio’s) aan de ring rond Brussel, waar nu een verlaten industrieterrein ligt. De Vlaamse regering heeft in 2009 hiervoor een overeenkomst (een zogenaamd brownfieldconvenant) getekend met de projectontwikkelaars.

Vooral het megalomaan shoppingcentrum van Uplace baart grote zorgen. Wereldwijd kennen grootschalige shoppingcentra een teruggang en meer en meer staan leeg. In het winkelcentrum van Uplace komen zogenaamde “beleveniswinkels”. Een nieuw concept in Vlaanderen, maar bestaat al lang in de Verenigde Staten. In de overeenkomst met de Vlaamse regering staat het mooi beschreven als volgt: een type winkel waarin het beleven van een ervaring (plezier, geestelijke of intellectuele verrijking, een gevoel van betrokkenheid, het prikkelen van zintuigen, een emotie) wordt nagestreefd.

De totaal bebouwde oppervlakte voor deze beleveniswinkels bedraagt 90.000 m², netto winkelruimte is dat 55.000 m². Dat is vergelijkbaar met het shoppingcentrum in Wijnegem.